Samenwerkingsproject

Initiatiefnemer: Ruud van Eijk

Initiatiefnemer: Ruud van Eijk

Handschriften en een gekozen lettertype

Handschriften en een gekozen lettertype

Grafisch vormgever Ruud van Eijk werkt ieder jaar in zijn vrije tijd aan minimaal één eigen kunstproject. Een eigen geïnitieerd project zonder opdrachtgevers en deadlines. Ieder jaar betreft het een creatieve samenwerking.

Ruud: “Dit jaar heb ik gekozen voor een samenwerking met 19 anderen. Kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Via mijn buurman die bij Philadelphia werkt ben ik met deze groep in contact gekomen. Binnen deze bijzondere groep mensen is veel creatief talent aanwezig. Ik zie ze daarom als volwaardige kunstenaars en daarom noem ik iedereen ook ‘kunstenaars’. Het leek me interessant om kunstenaars met verschillende stijlen bij elkaar te brengen. Tevens is het fijn om met pure en oprechte mensen samen te werken. Het is geen voor de hand liggende samenwerking en vanaf het begin wist ik niet precies wat het eindresultaat zou gaan worden.”

“Het plan voor dit samenwerkingsproject stond al vast voordat ik per toeval iets las over de Rijksstudio Award. Om het project niet te rommelig en breed te starten besloot ik om een thema te bepalen. Ik vond een flyer in een Amsterdams koffietentje tijdens het uitlaten van mijn hond. Het kwam als geroepen. In die periode was ik namelijk flink aan het nadenken over een thema voor het project. Het leek me ook interessant om het project te koppelen aan een werk uit het Rijksmuseum. Vanaf dat moment ben ik mijn plan pas écht gaan uitwerken.”

Het eindresultaat heeft een connectie met de prent ‘Jakobs droom’ uit het Rijksmuseum. (Jacob Bos, 1530-1580). ”Tijdens een reis valt Jakob tegen een steen in slaap. Hij droomt over een trap, die tot de hemel reikt en waarop engelen op en af dalen.” De prent diende als inspiratie voor het thema.

“Dromen kunnen abstract of juist heel duidelijk zijn en je kunt dromen omschrijven en visualiseren. Dit sloot goed aan op mijn plannen voor het project. Dit alles komt dan ook samen in het eindresultaat. Er is een link gelegd tussen de dromen, wensen en herinneringen van de kunstenaars en de op de prent afgebeelde dromende Jakob. Ook komt een deel van de prent letterlijk terug in één van de doeken. Het thema van het project is dus; dromen, wensen en herinneringen.”

De groep heeft een drieluik gemaakt. 3 Doeken van 1m. breed en 1,5m. hoog. Er hebben onder begeleiding gesprekken plaatsgevonden met iedereen over deze onderwerpen. Daarna is iedereen aan de slag gegaan. In het 1e doek (links) uit zich dit in geschreven teksten. Iedereen heeft persoonlijk (één voor één, onder begeleiding van Ruud) zijn of haar droom opgeschreven. Het 2e en 3e doek is digitaal samengesteld door Ruud. In het 2e (middelste) doek komt de Rijksmuseum prent samen met de teksten en tekeningen van de kunstenaars. Het derde doek (rechts) bevat visuele vertalingen (tekeningen) van de teksten uit het 1e doek. Iedereen heeft zijn of haar droom dus gevisualiseerd. Alles komt uiteindelijk terug in het drieluik.

“We leven in een digitaal tijdperk waarin we handschriften niet meer zo vaak zien. Naast de tekenkunsten van de groep was ik ook erg geïnteresseerd in hun persoonlijke handschriften. Een aantal kunstenaars konden niet schrijven. Ik heb ze daarom hun favoriete lettertype laten uitkiezen zodat hun teksten alsnog op het doek terecht konden komen.”

“Als extra uitleg neem ik Sharif als voorbeeld. Sharif is een jongen van 21 jaar oud. In een een-op-een gesprek liet hij weten dat hij soms droomt dat hij een zeemeerman is en en met zijn staart onder water zwemt. In grote sierlijke letters heeft hij dit op het 1e doek geschreven. Als tekening (voor het 3e doek) leverde hij een prachtig zelfportret als zeemeerman in. Zo heeft iedere kunstenaar dus een eigen verhaal en bijdrage.”

“Het was belangrijk voor me om een gezellige en inspirerende tijd te beleven met iedereen en tegelijkertijd samen een mooi resultaat neer te zetten. Ik ben tevens van mening dat het werk van deze groep kunstenaars serieus genomen moet worden. Het deelnemen aan de Rijksstudio Award is daar een duidelijk voorbeeld van. In november schreef Het Parool een artikel over ons project. Deze aandacht heeft ons positief verrast en sloot aan op ons doel. Ook levert dit project een nieuwe herrinering op voor alle kunstenaars. Een leuke link met het thema. Op een later moment willen we het resultaat graag exposeren.”

“De eventuele winst van het project gaat naar het goede doel. Het gaat naar Laudy Plus en Zij aan Zij Ateliers (de plekken in Amsterdam waar alle kunstenaars creatief bezig zijn). Door het geld te schenken aan deze instanties zien de kunstenaars heel concreet; (1) wat hun kunst te weeg kan brengen, (2) dat het geld waard is en (3) dat het is omgezet naar een mooi kado of onvergetelijke dag uit. De groep mag trots zijn op hun bijdrage. Als dat lukt is het project al geslaagd en als we ook nog eens geld ophalen is dat luxe.”

Inspiratieprent: ‘Jakobs droom’

Inspiratieprent: ‘Jakobs droom’

De zeemeerman van Sharif

De zeemeerman van Sharif


Making-of


Steun ons

U kunt het kunstwerk in huis halen! De originele geëxposeerde canvasdoeken, of bijv. als art print. U kunt Zij aan Zij Ateliers & Laudy Plus (de werkplekken in Amsterdam waar de kunstenaars werken) steunen door een print te bestellen.

De winst gaat naar het goede doel (een creatief kado of onvergetelijke dag uit voor iedereen van Zij aan Zij Ateliers en Laudy Plus). Afhankelijk van de opbrengst zullen we het geld nuttig besteden. We houden u als potentiële koper hiervan op de hoogte via e-mail.

Directdruk op stevig Alu-Dibond

Directdruk op stevig Alu-Dibond

Selecteer voorbeeld:
kunstwerk 1
kunstwerk 2
kunstwerk 3

Afmeting: 80cm. breed - 120cm. hoog - 3mm. diep
óf 40cm. breed - 60cm. hoog - 3mm. diep.

Vanaf € 99


Art print onder luxe Acrylglas

Art print onder luxe Acrylglas

Selecteer voorbeeld:
kunstwerk 1
kunstwerk 2
kunstwerk 3

Afmeting: 80cm. breed - 120cm. hoog - 5mm. diep
óf 40cm. breed - 60cm. hoog - 5mm. diep

Vanaf € 149


Het origineel (Canvasdoek)

Het origineel (Canvasdoek)

Selecteer voorbeeld:
kunstwerk 1
kunstwerk 2
kunstwerk 3

Het originele canvasdoek uit het drieluik! Per design 1 beschikbaar.
Afmeting: 100cm. breed - 150cm. hoog - 4cm. diep

Prijs op aanvraag

Mail naar philadelphia@ruudvaneijk.com. - U ontvangt vervolgens een e-mail incl. prijsoverzicht, betalingsmethoden, levertijd etc.

informatie aanvragen

Pers

Persaanvragen, extra informatie of beeldmateriaal met betrekking tot dit project? Neem a.u.b. contact op met Ruud van Eijk:
ruudve2@gmail.com

12 NOVEMBER 2016
Het Parool - “Kunstproject - Kinderen brengen hun dromen in beeld”
Lees het artikel op parool.nl

pers

Bedankt!

Kunstenaars Zij aan Zij Ateliers: Ans van der Linde (54), Casper Slabbers (33), Cherry Jukhoo, (38), Claudia Riksten (32), Conchita Fer (32), Jermaine Robles de Medina (43) Jaqueline Colin (49), Meryem Jamali (45), Ruben Gronthoud (36), Sabrina van Diermen (31), Sharif Khaloud (21).

Begeleiding: Els Hemmer, Günay Boogaards, Viola Klawan.

Kunstenaars Laudy Plus:Kay de Jong (17), Mila Popdimitrov (14), Sanna van Ommen (14), Stijn Hiddinga (18), Sylvester den Broeder (13), Yorriaan Visser (14), Yorrin Welters (15), Zorra van der Linden (13).

Begeleiding: Eline van Zalm, Jonas Oomen, Mariska Lof, Marjolein Endert, Natascha Kook.

Ook bedankt: Antoon van Eijk, Ava Fuchs, Bas Ernst, Berry van Eijk, Eva Hofman, Eva Plevier, Esther Hesselmans, Jesse Hummen, Luke Oele, Robin van Eijk, Ruud van den Muijzenberg, Simon van Acht, Mitchel Vaes.

Zij aan Zij Ateliers & Laudy Plus zijn onderdeel van:

logo2

© 2017 - Ruud van Eijk

logo-ruud